نامه‌های مخفیانه و رقم‌های درشت فساد

خبر دستگیری مدیران متخلف این روزها زیادتر از همیشه روی خروجی رسانه‌ها قرار می‌گیرد. دستگیری‌های کم سابقه در ‏صنعت خودروسازی، دستگیری مدیران زمین‌خوار، دستگیری مدیران تجارت و بازرگانی، دستگیری برخی مدیران بانک مرکزی و … ‏این نکته را به ذهن عموم ایرانی‌ها می‌رساند که دستگاه قضائی کمر همت بسته است تا بساط کهنه فساد را از اقتصاد ‏کشور برچیند. گرچه این اتفاق به خودی خود مثبت است و نشان می‌دهد که حساسیت قوه قضائیه نسبت به بروز فساد بیشتر شده ‏است، اما در این‌جا یک نکته اساسی مطرح است: این همه ‏فساد چگونه رخ داده است آن هم در شرایطی که دستگاه‌های نظارتی متعددی در ساختار اداری ایران وجود دارد؟!

پاسخ به این ‏پرسش در ایران بسیار دشوار است. بخشی از اقتصاد ایران در تاریکی مطلق به سر می‌برد و در همین تاریکی است ‏که فسادهای عجیب و غریبی شکل گرفته است. رقم این فسادها گاهی آن‌قدر درشت است که به اندازه بودجه اداره یک‌سال کشور ‏می‌رسد. به‌عنوان مثال ارزش زمین‌خواری‌هایی که در‌سال 95 انجام شده، تقریبا معادل بودجه کشور در همان‌سال است. ‏

پرسش من به‌طور مشخص این است که در تمام این سال‌ها سازمان بازرسی کل، مجلس و به‌ویژه کمیسیون اصل نود، کمیته‌های ‏حقیقت‌یاب و تحقیق و تفحص و سایر نهادهای نظارتی کجای کار بوده‌اند که حجم فسادها به این نقطه رسیده است؟ اشتباه نکنید! برخلاف ‏تصورتان هدف من زیر سوال بردن دستگاه‌های نظارتی نیست! من می‌خواهم به یک قاعده بسیار ساده اشاره کنم:   امکان فساد در هر بخشی وجود دارد. این نکته را بسیاری از کشورهای جهان و به‌ویژه کشورهای پیشرفته درک کرده‌اند و بنابراین به جای ‏آن‌که انسان را ناظر بر انسان قرار دهند، از فناوری کمک گرفته‌اند. آنها با انتشار عمومی اطلاعات و داده‌های آماری و اقتصادی ‏امکان مخفی‌کاری و فساد را از بین برده‌اند.

در ساختاری که تمام اطلاعات و مراودات مالی و اقتصادی شفاف است و هم‌زمان ‏تمام ارگان‌ها و ادارات به آن دسترسی دارند و علاوه بر آن عموم مردم هم به راحتی می‌توانند این دیتاها را رصد کنند، چگونه ‏ممکن است کسی به راحتی فساد کند؟ در این ساختار درواقع دستگاه نظارتی دستگاهی به بزرگی تک‌تک شهروندان یک  کشور ‏است و همین مسأله به سختی مدیران فاسد و افراد رانت‌خوار را کنترل می‌کند. در ایران اما، بخش بزرگی از مراودات و دیتاها در ‏فضای غیرشفاف می‌گذرد. در ساختار ادارات ایران نه‌تنها نامه‌ها و دستورها به صورت کاغذی مبادله می‌شود بلکه بسیاری از ‏نامه‌های غیرضروری هم مهر محرمانه می‌خورد و از دسترس خبرنگاران و رسانه‌ها خارج می‌شود و طبیعی است که وقتی ‏ایران از نظر راه‌اندازی دولت الکترونیک در قعر جدول جهان قرار دارد و رتبه 153 جهان را از آن خود کرده است، این حجم از فساد رخ می‌دهد. ‏

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
۱ دیدگاه
  1. ali می‌گوید

    بنام خدا
    شب عاشورا امام حسین رو به یاران خود کرد و گفت هر که دینی دارد(حق الناس که در ایران بدهکار آن زیاد است) برگردد که اگرفردا کشته شود ، شهید راه خدا محسوب نمی شود !……

    در دین نیمه خالی لیوان دیده می شود ، پر نبود ، بیت المال پایمال شده ! هر مسئولی کم یا بد کار کرده باشد….. ، حق الناس پایمال کرده ، راه نجاتی جز جبران ندارد!… شفاعت و توبه پذیر هم نمی باشد ، عذاب خواهد شد…..

    اگر خدا حساب و کتابی داشته باشد ، تمام آن کسانی(مسئولی) که به نوعی پنهان کاری و کمکاری کرده (عمدا یا سهوا) باشند وبقیه سکوت کنند ، همه شریک جرم بوده ، مواخذه و عذاب خواهد کرد . جز جبران راه نجاتی نخواهد داشت و……..

    چون مقوله حق الناس موضوع خدائی و قرآنی می باشد ، لذا تا زمانیکه مردم انواع گوناگون آنرا نشناخته و به آن عمل نکنند ، تذکر و تکرار آن در جاهای مختلف ضروری می باشد………

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.