حواس دولت به قیمتها باشد
هشدار نمایندگان درباره افزایش قیمتها و توضیحات دولتیها در صحن علنی
دیروز نمایندگان مجلس در جلسه علنی خانه ملت در حضور تعدادی از مسئولان دولت به تأثیر افزایش قیمت بنزین بر قیمت کالاها و خدمات پرداختند؛ جلسهای که بیشتر زمان آن به هشدار نمایندگان به مسئولان دولتی و وعده مسئولان برای کنترل اوضاع گذشت.
تلاش خودمان را میکنیم
در جلسه علنی دیروز مجلس ابتدا مسئولان دولتی هر کدام برنامههایشان را برای کنترل قیمتها اعلام کردند. رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت تأکید کرد که به دنبال افزایش قیمت بنزین نظارت بر قیمت کالاها و خدمات تشدید شده و این وزارتخانه تمام تلاش خود را برای به حداقلرساندن تأثیر افزایش قیمت بنزین بر قیمت کالاها و خدمات به کار گرفته است. او گفت: «در روزهای گذشته بعد از اینکه عالیترین سطح تصمیمگیری نظام به اصلاح قیمت بنزین تصمیم گرفت و این طرح اجرایی شد، وزارت صنعت، معدن و تجارت تمام تلاش خود را به کار گرفت تا آثار این افزایش قیمت را بر روی کالاها و خدمات به حداقل برساند.» همچنین علیرضا آوایی، وزیر دادگستری، با تشریح اقدامات نظارتی این وزارتخانه و دستگاههای مربوطه پس از افزایش قیمت بنزین گفت: «تلاش میکنیم آثار تورمی این افزایش قیمت را در حد وسعمان به حداقل برسانیم.»
در ادامه این جلسه جمال انصاری، رئیس سازمان تعزیرات حکومتی، از تشدید نظارتهای این سازمان در پی اجرای مصوبه سران قوا برای افزایش قیمت بنزین خبر داد و گفت: «در دو سال گذشته سازمان تعزیرات در شرایط متراکم کاری و انباشت مطالبات فشرده مردم تلاش کرده تأثیر منفی متغیرها را بر پیکره مردم کاهش دهد. ما با مداخله دستگاههای همکار سعی میکنیم این افق را به شکل بهتری ترسیم کنیم.» حسین مدرس خیابانی، قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی، هم با بیان اینکه «ذخایر راهبردی کالاهای اساسی در کشور تأمین شده»، گفت که نظارت و کنترل ۱۰۰ قلم کالای اساسی آرامش را به سایر کالاها نیز تسری خواهد داد. او ادامه داد: «ما متعاقب اصلاح نرخ بنزین اقداماتی را در بخشهای مختلف داشتیم که بخش عمده اقدامات مربوط به قبل از اجرای طرح بوده است. در این زمینه فراوانی کالاهای اساسی و استراتژیک پشتوانه مهمی است که با تأمین به موقع میشود اثرات این طرح را کاهش داد. برای ما اصل فراوانی مقدم بر قیمت است و از اردیبهشت و خرداد سال جاری با همکاری بانک مرکزی، سازمان بنادر و گمرک اقدامات ویژه برای تأمین کالاهای اساسی داشتهایم که در حد مطلوب و بیسابقه و به اضافه مصرف جاری ذخایر راهبردی کالاهای اساسی و استراتژیک ما تأمین شده است.»
با مردم درست رفتار کنیم
بعد از سخنرانی مسئولان دولتی، نوبت به نمایندگان مجلس رسید که گزارشهایشان را از وضع بازار ارایه کنند و توقعاتشان از دولت را بشمرند. عزیز اکبریان، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس، با تأکید بر اینکه «باید با مردم درست برخورد و رفتار کنیم» گفت: «از گذشته قیمت کالا به دلار و بنزین ارتباط داشته است.» او به صحبتهای وزرای صنعت و دادگستری اشاره کرد و گفت: «اگر تهدید وزرا برای کنترل قیمتها اینهایی است که در مجلس مطرح کردند بدانید که این کار شدنی نیست. کنترل قیمت فقط با بگیر و ببند و برگزاری جلسه و بازرسیها انجام نمیشود. اینکه فقط جلسه بگذارید و محاسبه کنید فایدهای ندارد و درنهایت هم اتفاق دیگری رخ میدهد؛ اصلا چرا در این جلسه رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزیر نفت برای توضیح نیامدند.» در ادامه علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، هم وارد گود تذکر شد و تأکید کرد که با اعمال نظارت دقیق باید از افزایش قیمت کالاهایی که به وسیله شرکتهای دولتی تولید یا وارد میشوند، جلوگیری کرد. او گفت: «کالاهایی را که شرکتهای دولتی تولید میکنند یا دولت واردات آنها را برعهده دارد، نباید افزایش قیمت داشته باشند؛ دولت باید در گام اول این بخش را کنترل کند. بعضی مواقع شنیده میشود برخی از شرکتهای دولتی و حتی خودروسازیها قیمتها را بالا بردند.» همچنین غلامرضا کاتب، نماینده گرمسار، با بیان اینکه «مجلس نقشی در تصمیم افزایش قیمت بنزین نداشت»، گفت: «اکنون که این تصمیم گرفته شده است با مردم صادق باشید و شرایط را توضیح دهید. مردم میگویند احتیاجی به یارانه ندارند به جای این کارها مملکت را کنترل کرده و ثبات اقتصادی ایجاد کنید.» او ادامه داد: «قبل از افزایش قیمت بنزین مرکز پژوهشها در گزارشی اعلام کرده بود که با افزایش ۵۰درصدی نرخ بنزین قیمت کالاها ۲.۶درصد افزایش پیدا میکند. آمار بانک مرکزی هم حکایت از افزایش ۴درصدی قیمت کالاها داشت. اینها باید امروز به مجلس گزارش دهند؛ نه اینکه وزرای صنعت و دادگستری که بعد از اجرای این طرح حکم گرفتهاند، بیایند و بگویند میخواهند چه کاری انجام دهند.»
بنزین اقتصاد کشور را مختل کرد
رحیم زارع، نماینده مردم آباده، بوانات که یکی از اولین نمایندگانی بود که در مورد تأثیر افزایش قیمت بنزین بر اقتصاد کشور صحبت کرده بود، گفت: «در روزهای اخیر شاهد افزایش قیمت محصولات فولادی به میزان ۱۵درصد و همچنین افزایش کرایه حملونقل وانتبار و تاکسیهای درونشهری و برونشهری به میزان ۳۰درصد بودهایم. همچنین قیمت کود شیمیایی ۲۵درصد افزایش قیمت داشته که باعث شده محصولات کشاورزی نیز با افزایش قیمت مواجه شوند، همچنین هر کیسه آرد نیز افزایش قیمت پیدا کرده که منجر به افزایش قیمت نان خواهد شد. برخی داروها هم نایاب و کمیاب شدهاند. همچنین گاز مایع ۴۰درصد افزایش قیمت داشته است از سوی دیگر برنج وارداتی و تخممرغ نیز با ۲۰درصد افزایش قیمت مواجه شده است. افزایش قیمت بنزین اقتصاد کشور را مختل کرد.» علیرضا محجوب، رئیس فراکسیون کارگری مجلس، هم با اشاره به تأثیر اصلاح قیمت بنزین بر سبد خانوارهای کارگران گفت: «اکنون این سوال مطرح است که افزایش قیمت بنزین چه میزان سبد خانوارها را کوچک کرده و درآمد آنها را کاهش داده است؟ با چه مکانیزمی میتوان جلوی این افزایش قیمت و فشار به این قشر را گرفت؟ بنده سوالم این است که با تصمیم اتخاذشده دستمزد کارگران به طور حقیقی چقدر کاهش یافته است؟ کارگران با حقوقی که امروز دریافت میکنند چه کاری میتوانند انجام دهند؟»
دولت شرایط اعتراض مسالمتآمیز را فراهم کند
اگر چه گفته شده بود که جلسه علنی دیروز مجلس اقتصادی خواهد بود اما تعدادی از نمایندگان مجلس به حواشی و ناآرامیهای خیابانی بعد از افزایش قیمت بنزین هم اشاره کردند. فاطمه حسینی، نماینده تهران، یکی از همین نمایندگان بود؛ او گفت: «چرا رئیسجمهوری برای اجرای اصل ۲۷ قانون اساسی که بیان میکند تشکیل اجتماعات و راهپیماییها بدون حمل سلاح آزاد است، اقدامی نکرده قطعا صف مردم ناراضی و معترض از افرادی که به غارت اموال عمومی دست میزنند، جدا است. دولت باید شرایط را برای اعتراض مسالمتآمیز فراهم کند. توجه جدی به فضای امن و آزاد در دانشگاهها برای ابراز عقاید، حمایت و برگزاری کرسیهای آزاداندیشی حیاتی است که باید فراهم شود. از هیأترئیسه مجلس درخواست دارم گزارش کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور مجلس شورای اسلامی پیرامون طرح آزادی اجتماعات هر چه سریعتر در دستور کار مجلس قرار گیرد.»